Κτήμα Παπαγεωργίου

Στην Αρχαία Μαντινεία βρίσκεται η παραγωγή μας, εκεί παράγουμε για εσάς χρόνια το αγαπημένο σας κρασί με ποικιλίες σταφυλιών όπως Μοσχοφίλερο , Ροδίτη, Cabernet, Merlot, Αγιωργίτικο. Θα βρείτε στα κρασιά μας υπέροχα χρώματα και αρώματα της Αρκαδικής γής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Η καλλιέργεια σταφυλιών για βιολογικό κρασί είναι πλέον έντονα διαδεδομένη καθώς η κατανάλωσή του αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει στην αντίστοιχη αύξηση των παραγωγών βιολογικού κρασιού σε όλο τον κόσμο και εξίσου στην χώρα μας.

Στο οινοποιείο μας παράγουμε με μεράκι, βιολογικό κρασί, Μοσχοφίλερο και Cabernet, πιστοποιημένο από επίσημη εταιρεία πιστοποίησης. Η πιστοποίηση αυτή δίνεται έπειτα από τακτικούς ελέγχους στα αμπέλια μας, όπου πιστοποιείται ότι τα σταφύλια που καλλιεργούμε για την παραγωγή του βιολογικού μας κρασιού, συμμορφώνονται με τα πρότυπα που έχει θέσει η Ελληνική νομοθεσία.

Και για να μπορέσουμε να καταλάβουμε περισσότερο την διαδικασία και τις διαφορές ενός μη βιολογικού σε σχέση με ένα βιολογικό κρασί, το σημαντικότερο ως προς την αμπελοκαλλιέργεια, είναι πως ο αμπελουργός δεν κάνει χρήση χημικών λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων, μυκητοκτόνων και ζιζανιοκτόνων. Αυτό συνεπάγεται ότι στο βιολογικό κρασί, επιτρέπονται μόνο φυσικά πρόσθετα. Τέτοιες οργανικές επεμβάσεις επιτυγχάνονται με τη χρήση φυσικών λιπασμάτων ως προς την ανάπτυξη του φυτού και στη χρήση θειαφιού για την καταπολέμηση των ασθενειών. Με τον τρόπο αυτό, το αμπέλι θα αναπτύσσεται φυσικά και το βιολογικό μας κρασί θα μας ανταμείψει στο τέλος γευστικά, αφού θα μας χαρίσει όλα τα φυσικά του χαρακτηριστικά ,όσον αφορά στην ποικιλία του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα βιολογικά προϊόντα η γεύση είναι αγνή, περίπλοκη και απλά υπέροχη. Νέες μελέτες φέρνουν στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι γευστικά το βιολογικό κρασί είναι καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο συμβατικό. Και είναι λογικό, αν σκεφτούμε πως η καλλιέργεια χωρίς λιπάσματα μειώνει την απόδοση του αμπελιού, πράγμα που βελτιώνει την ποιότητα, γιατί το κλήμα χρειάζεται να ωριμάσει μικρότερη ποσότητα σταφυλιών και έτσι ο χυμός τους γίνεται πιο πυκνός και άρα πιο νόστιμος. Επίσης οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο έδαφος, με τη χρήση βιολογικών μεθόδων, προσδίδουν ένταση στο άρωμα και στη γεύση των σταφυλιών και δίνει μια πιο αληθινή έκφραση του τερουάρ, δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος της αμπέλου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί, πως η βιολογική γεωργία σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων, και προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα από επικίνδυνες ουσίες. Έτσι κι εμείς καλλιεργώντας βιολογικούς αμπελώνες βοηθάμε με τη σειρά μας, για ένα υγιέστερο περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

Μια ακόμη σημαντική διαφορά σε σχέση με το συμβατικό κρασί, είναι πως τα βιολογικά κρασιά περιέχουν πολύ λιγότερη από την επιτρεπόμενη ποσότητα θειώδους, το οποίο χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τη δράση των ανεπιθύμητων ζυμών και βακτηριδίων ή να τα σκοτώσει και από την άλλη να προστατεύσει το κρασί από την οξείδωση. Η έλλειψη θειώδους, έχει σαν αποτέλεσμα , η κατανάλωση βιολογικού κρασιού, να μη μας προκαλεί αίσθημα ζάλης, στομαχική διαταραχή και ‘‘βαρύ κεφάλι’’.

Βιολογικά κρασιά ”Κτήμα Παπαγεωργίου”

Ηλίου Γέννημα – Βιολογικό Μοσχοφίλερο

Αμμουδέρα – Βιολογικό Cabernet